01

Prodavnica

Štrosmajerova 11
Tel:          +387 (0)32 / 462-131
Tel/Fax :  +387 (0)32 / 462-499     >>>
02

Servis

Goraždanska 68
Tel:          +387 (0)32 / 200-670
Tel/Fax :  +387 (0)32 / 200-671      >>>
03

Prodavnica

Goraždanska 68
Tel:          +387 (0)32 / 200-670
Tel/Fax :  +387 (0)32 / 200-671      >>>

Profesionalno čišćenje klima uređaja

Kao što stara, narodna poslovica kaže:"Bolje spriječiti nego liječiti..."

Usljed normalnog korištenja klima uređaja stvara se kondenzat vode, posebno na isparivaču, te se vremenom počnu stvarati kolonije bakterija i gljivica koje se nakupljaju najviše, opet na isparivaču. Kako posljedica stvara se neugodan miris prilikom paljenja klima uređaja. Iako neugodan miris nestaje nakon par minuta kroz ventilaciju i dalje ulazi onečišćen zrak, jer se vanjski zrak hladi prelaskom preko isparivača koji je i dalje zaprljan bakterijama. Ovakav zrak pogoduje alergijama i raznim drugim bolestima (kao npr. legionarska bolest), te je sistem klima uređaja potrebno održavati čistim.

Korištenje pjene za čišćenje vodova ventilacije ne pomaže, jer isparivač i dalje ostaje kontaminiran - pjena ne dopire do isparivača. Miris pjene samo "zamaskira" neugodan miris zraka. Adekvatno odstranjivanje neugodnih mirisa se postiže jedino sa profesionalnim čišćenjem isparivača, sa posebnim uređajem i tekućinom. Naknadno se može koristiti pjena za čišćenje vodova, kao i poseban sprej za dodatno čišćenje isparivača i ugodan miris. U sklopu naše ponude, u našem servisu možete dobiti i ovu uslugu. Procedura čišćenja traje cca. sat i pol.

Izmjena kočione tekućine

U narodu poznato kao "kočiono" ili "UK" ulje

Uobičajeno je da ljudi kažu "kočiono ulje" ili "UK ulje". Međutim, pravi izraz je kočiona tekućina, jer je kočiona tekućina higroskopna, tj. privlači vlagu i nije ulje niti mazivo. Postoji više vrsta ove tekućine ali se uobičajeno koristi DOT 4 tekućina.

Valjanost tekućine se ispituje posebnim uređajem ili mjerenjem tačke ključanja tekućine. Vremenom se tekućina sve više zasićuje sa vlagom i stavara se korozija unutar hidrauličnog sistema, koja oštećuje dijelove unutar tog sistema, kao što su cilindri kvačila, kočiona crijeva, kočioni cilindri i vodovi, itd. Stoga, kočionu tekućinu je potrebno mijenjati u prosjeku svake dvije godine i time djelovati preventivno, te svesti rizik oštećenja skupih dijelova hidrauličnog sistema na minimum.

U sklopu naše ponude možete naći koč. tekućne raznih proizvođača, a u našem servisu dobiti uslugu zamjene kočione tekućine.